Vertaislaina

Vertaislaina on vanha lainamuoto jolla tarkoitetaan yksityishenkilöiden lainaamista toiselle yksityishenkilölle. Vertaislainaa tarjoavat yritykset eivät siis itse lainaa rahaa, vaan ainoastaan toimivat välittäjinä; tarjoavat markkinapaikan lainaamiselle.

Vertaislaina voidaan nähdä eräänlaisena vastavetona pikavipeille, joiden korkotaso on usein ollut kulut mukaan laskien korkea, jopa tuhansia prosentteja. Vertaislainan haku tapahtuu myös nopeasti internetin välityksellä, ja lainan myöntämiseen vaikuttaa kysynnän ja tarjonnan laki. Mitä parempaa korkoa hakija on valmis maksamaan, sitä helpompi hänen on saada hakemuksensa hyväksytyksi sijoittajilla. Käytännössä asiaan vaikuttaa myös se, miten luotettavalta henkilö hakemuksensa perusteella vaikuttaa.

Sijoittajalle vertaislaina voi olla tuottoisaa, koska korkotaso on moneen muuhun sijoitustapaan verrattuna korkea ja ennalta määrättävissä. Tuotto ei kuitenkaan välttämättä aivan sama kuin suoraan laskien voisi olettaa, koska luottotappiot ovat todellisuutta myös tässä lainaamismuodossa. Eli vaikka laina menisi perintään, ei välttämättä kuitenkaan kaikkea saada perittyä. Sijoittalle riskit ovat siis samantyyppisiä kuin mitä pankeillekin kun ne myöntävät yksityishenkilöille vakuudetonta luottoa. Vertaislainan ottajan henkilöllisyys ja luottotiedot tarkistetaan, jotta sijoittamisen riskit voidaan minimoida. Lisäksi sijoittaja voi hajauttaa sijoituksiaan lainaamalla useille henkilöille ja rahoittamalla vain osan heidän lainoistaan.

Lue lisää vertaislainasta täältä